ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
 

Τα άρθρα μας Τα άρθρα μας

Γιατί επιλέγουμε μονό αριθμό κουφέτων για τις μπομπονιέρες του γάμου;

05/10/2022
από 123mpomponieres 123mpomponieres

 

Μια σειρά από έθιμα και λαϊκές δοξασίες συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή, αιώνες τώρα, και τηρούνται πιστά παρά το πέρας των ετών.

   Ένα από τα έθιμα του γάμου με χρηστικό και συμβολικό χαρακτήρα αποτελούν οι μπομπονιέρες, που προσφέρονται από το ζευγάρι στους καλεσμένους ως έκφραση ευχαριστιών. Το έθιμο της γαμήλιας μπομπονιέρας  το συναντάμε για πρώτη φορά στην ελληνική παράδοση. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πρόσφεραν, κατά τη γαμήλια τελετή, στους καλεσμένους, γλύκισμα από αμύγδαλο ανακατεμένο με μέλι. Με την πάροδο των ετών ,τα γλυκίσματα αντικατέστησαν οι μπομπονιέρες.

   Απαραίτητη προϋπόθεση για τις μπομπονιέρες του γάμου είναι ο αριθμός των κουφέτων που θα περιέχουν να είναι μονός (3-5-7-9-11  κ.τ.λ. ).

   Ο συνηθέστερος αριθμός είναι το «7» , ο οποίος αριθμός συμβολίζει ποσοτικά τα Θεία Μυστήρια της Εκκλησιάς.  Κατά την παράδοση επίσης, λέγεται πως ο αριθμός των κουφέτων θα πρέπει να είναι μονός γιατί ο μονός αριθμός δε διαιρείται με το «2» συνεπώς συμβολίζει το αδιαίρετο, δηλαδή την ένωση των δύο ανθρώπων “εις σάρκα μιαν”.  Λέγεται επίσης πως ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι «5», αριθμός που συμβολίζει την υγεία, τη χαρά, τη γονιμότητα, την ευημερία και τη μακροζωία.

   Σε όλες τις περιπτώσεις , όποια εκδοχή και να υιοθετήσουμε, τα κουφέτα μας θα είναι μονός αριθμός και ευχόμαστε σε κάθε νιόπαντρο ζευγάρι οι παραπάνω ερμηνείες να βγουν αληθινές!

Link:  

https://www.123-mpomponieres.gr/c.koufeta-zacharota.102785.html